Yki Räikkälä Kalpeakatseisia näkökulmia Satakunnasta

Lätkä. Tekopyhistely jatkuu

  • Liike + massa muuttuu tietyksi määräksi energiaa
    Liike + massa muuttuu tietyksi määräksi energiaa

Olen pureskellut lätkää, meidän kaikkien yhteistä intohimon kohdetta., Satakunnan Kansan blogissani muutaman kerran. 11.9.2012 kirjoitin Jäkis. Osa 1. –kirjoituksessa, kun Ben-Amorin nuoli oli iskenyt, näin: ”He (jääkiekkopomot) tietävät, että väkivalta on lajille ehdoton edellytys. SK:n 8.9. pääkirjoituksessa toivottiin, että tämän tapauksen myötä joku tie kuljettiin loppuun. Hui hai. Tätä tietä marssitaan edelleen.”

Ja niin marssitaan. Onko eroa, mätkitäänkö paljain nyrkein jäällä makaavaa vai ajetaanko tahallaan täysillä päin taklaukseen valmistautumatonta ja kiekotonta pelaajaa? Nyt eräs jo iäkkäämpi Jokeri-gladiaattori kiiti kiekon juuri itseltään pois syöttänyttä 17-vuotiasta gladiaattorin alkua päin. Seurauksena ilmalento, voltti kerien, putoaminen jäälle, aivotärähdys ja tajuttomuus.

Taklatun isä puhisee kiukkua. Hän totesi että kokenut tuli aika kovaa päälle ja että kurinalainen pelaaja on kyseessä joka tietää nämä kuviot. Että siis kyllä takana on muutakin. Suomeksi: valmentajan käskytystä. Tiedä siitä sitten. Ehkä kankeuttaan pian jäältä väistymään joutavaa vain muuten otti päähän ärsyttävän nuori, sutjakka ja taitava vastapelaaja.

Isä toteaa tämän päälle sitten, että hän itsekin entisenä jääkiekkoilijana pitää jääkiekosta ja siitä, että siellä vähän tönitään ja vähän tapellaankin. No niin justiinsa. ”Mut ei mun poikaa vaan saa töniä noin. En kyl sitä killaa yhtään, ni.” Päälleluistelija toteaa, että isukkia nyt tietysti kyrsii kun poikaan sattui, mutta ”normaali” tilanne se oli. ”Pyrin taklaamaan aina kovaa, mutta puhtaasti. Nytkin loukkaantuminen tuli vasta siinä, kun pää osui jäähän.” Hän siis taklasi sääntöjen mukaan. Puhtaasti. Olihan se nyt vähän harmillista että poika loukkaantui, mutta jääkiekko on kontaktilaji ja loukkaantumisia nyt vain sattuu.  Että oikein sääntöjen mukaan. Hienoa, että jääkiekkoviihdeväkivalta on säännöin normitettu.

SM-liigan säännöissä sanotaan, että kiekollista pelaajaa saa taklata, kiekotonta ei. Kiekolliseksi pelaajaksi katsotaan kuitenkin kiekkoa viimeksi koskettanut. Niin, että laillista riistaa, vaikka olisikin kiekon eteenpäin syöttänyt – noin 0.5 sekunnin ajan. Mutta nyt kului peräti 1,2 sekuntia. Lätkässä pieni ikuisuus. Liigan kurimestari Sampo Liusjärvi on tarkka mies. Säännöissä on myös, että taklattava ei saa kyyristyä taklattaessa. Se on tietty myös halveksittua, mutta se myös vaarantaa itse taklaajan terveyden. Tämä nimittäin saattaa lentää laitaa päin. Että parempi välttyä jäähyltä, säilyttää kasvot ja itse mennä kuula edellä laitaan.

Kirjoitin SK:n blogissa 11.9. myös: ”Harkimo jyrähti tunnetulla arwovaltaa ilmentävällä artikuloinnilla omaisuudelleen: ”Tappelut pois kaukaloista”. Ja toimittajien poistuttua kai: ”Vähän hillitymmin, pojat, häiritsee pisnestä”. Niin. Nyrkkijäkis kai väheni, mutta puun takaa tulevat päälleajot saivat jatkua. Ja yleisö huutaa: ”jeee, näitä lisää!”, ”mitä hei, se hoiti vaan duuninsa”, kuten jotku Iltasanomien tapausta käsittelevän uutisen yleisökommenteissa. Tämä taklaus toteutettiin huolella kyynärpäät edellä niin, että taklattu teki sievän voltin ennen kuin tipahti pää edellä jäähän. ”Mitäs menee sinne, jos ei kevyttä kontaktia kestä”, näin yksi yleisökommentaari. Taklaus meni sitten oikein liigan kurinpitovalvojan käsittelyyn. Taklaaja sai oikein rangaistuksen. Pari peliä sivussa ja viisi prosenttia kuukausipalkasta.

Kurinpitovalvonta on tarkoitettu imagon vuoksi. Sillä osoitetaan, että kyllä me hanskataan itse ylilyönnit. Kurinpitovalvonta on naurettavaa. Jääkiekko perustuu jatkuvaan voimankäyttöön ja vastapelaajan ulosyrittämiseen. Tilanteet tapahtuvat sekunnin osissa. Nopeammin kuin lihaksikkaan gladiaattorin kapasiteettiyksikössä synapsit ehtivät välittää hermosolujen välillä mitään harkinnaksi kutsuttua.

Iltasanomissa taklausjutun kanssa samalla aukeamalla oli toinen jääkiekon jaloutta ilmentävä pikku-uutinen: turkulainen fani oli kiskaissut Rauman jäähallissa järjestyksenvalvojaa kyynärpäällä naamatauluun niin, että klyyvari muotoontui uusiksi. Poliiseille tämä väitti että vahingossa. Samalla seurueelta takavarikoitiin halliin salakuljetettuja soihtuja ja muita ilonpitovälineitä.

Lätkä on suosittua siksi, että se on nopeaa, lyhyttä ja rajua. Voimankäyttöä sinne mennään katsomaan, vaikka sanotaankin ihailtavan taitavia luistelijoita, kiekonkäsittelijöitä ja pelinrakentajia. Hui hai. Jos ei runttausta ja pientä hivutusta olisi, olisi jäkis tylsää suurimmalle osalle katsojia. Ei olisi myöskään liiketoimintaa. Vuosien aikana pelaajat vain ovat tulleet nopeammiksi, kookkaammiksi ja painavammiksi. Se on aika raju fysikaalinen yhdistelmä. Törmäysenergia on suoraan verrannollinen nopeuden neliöön ja kappaleen massaan. Väitän, että jonkun terveyden lopullinen menetys tapahtuu vääjäämättömästi. Jääkiekkofanien ja lätkäyritystoiminnan argumentointi tulee olemaan silloin vaivaannuttavaa seurattavaa.

En tiedä, onko mitään ihmisen tekemisen lajia, jonka ympärillä olisi enemmän tekopyhistelyä kuin  SM-jääkiekossa ja huippu-urheilussa ylipäätään. Hiihdossa, yleisurheilussa ja pyöräilyssä douppaaminen ja sen kolmasti kieltäminen, jääkiekossa suunnitelmallinen ja bisneksen edellyttämä viihdeväkivalta. Nyt oli kyse ”estamisestä”, ei väkivallasta. Eihän sitä lätkässä ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Tästä kyseisestä taklauksesta on nyt tehty lastensuojeluilmoitus. Taklattuhan oli alaikäinen, 17-vuotias. Jääkiekkohan on laji, jossa samoin kuin muissakin kamppailulajeissa, tarkoitus on voittaa ja jos se vaatii vastustajan vahingoittamista, niin sitten vahingoitetaan. Aikuiset tehkööt mitä lystäävät, mutta alaikäiset ovat asia eri.

Toiminnanjohtaja Seppo Sauro Lastensuojelun Keskusliitosta toteaa, että ”ylilyönnit” olisi karsittava pois. Jääkiekon SM-liigan toimitusjohtajan Jukka-Pekka Vuorinen toteaa, että loukkaantumisia kontaktilajeissa on mahdotonta välttää täysin. Seppo Sauron toteamus on kömpelö ja epärealistinen. J-P Vuorisen taas täysin realistinen. Sen sijaan hänen toinen toteamuksensa on tekopyhäin: ”Jos puhutaan tarkoituksellisesta vastustajan vahingoittamisesta, niin se on ilman muuta saatava kitkettyä.”

Jääkiekko itsessään on lajina aggressiivista, eikä ns. ylilyönnit ole millään kitkettävissä. Kaukalo on ahdas, siellä on kaksitoista nuorta, testosteronilla kiihdytettyä, nopeata ja voimakasta tyyppiä. Yleisö, valmentajat ja vaihtoaitio huutavat selän takana. Kiekko on saatava tekemään pisteitä. Ei ylilyöntejä, väkivaltaa, vastustajan vahingoittamista? Mission impossible. Seppo Sauro ja J-P Vuorinen molemmat vetäisivät huomaamattaan kukkahatun päähänsä ja kasvoilleen hurskaan ilmeen.

Kun laji on kehittynyt siksi, mitä se on, on selvää, että pian joku loukkaantuu yhdessä ottelussa pysyvästi. Muutaman aivotärähdyksen saaneet vain dementoituvat ennenaikaisesti. Tämä tiedetään. Ja kun se tiedetään, hyväksytään laji kulttuuriimme kuuluvana ja that´s it. Joko kielletään koko laji vahingollisena tai työnnetään löysät moraalipatetiat sinne minne kuuluu, roskapönttöön.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Ja eikun sama marssi jatkuu. Eipä mennyt montaakaan päivää, kun päänuppi kolisi jälleen, nyt tostai-iltana JYP - Kalpa -nahistelussa. Taklaus kyynärpäällä suoraan kuulaan. IS:n lukijakommenteissa kehotettiin pitämään päätä ylhäällä. Taklattu oli kiekollinen. Miten sitä päänuppia siinä ylhäällä pitää, kun täytyisi tsiikata kiekkoa samalla? -Oli kuulemma taklatun oma vika. Ihan näin, ihan näin.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

No niin, vihdoin liigajoukkueen lääkärin esiin tulo: KalPan lääkäri, fysiatrian ylilääkäri Olavi Airaksinen: "Asenne kummallinen". "Päävammojen osuus on jo kymmenessä prosentissa loukkaantumisten kokonaismäärästä".

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa